maanantai 4. helmikuuta 2013

Tampereen Teatteri: Taide (02.02.2013)


Taide yhdistää

Tampereen Teatterin Taide on tarkasti näytelty ja ohjattuTampereen Teatteri on tarttunut kevään ensimmäisessä ensi-illassaan Yasmina Rezan varsinaiseen Taide -teokseen. Komedia ystävyksistä, joita taide enemmän tai vähemmän yhdistää, osoittautuu varmasti yhdeksi kevään mielenkiintoisimmista esityksistä.

Taide kertoo kolmen miehen ystävyydestä. Ystävistä Serge on ostanut arvostetun taiteilijan maalaman taulun. Poikkeuksellisen taulusta tekee se, että se on pohjaväriltään valkoinen, johon on maalattu vaaleita yksityiskohtia. Serge saa väristyksiä taulusta, mutta trion kaksi muuta jäsentä eivät oikein tiedä kuinka suhtautuvat tauluun. Tai tietävät, mutteivät ensi alkuun uskalla tuoda mielipidettään julki. Täyttä paskaa, sanoo toinen.

Taide pistää minut ajattelemaan taiteen arvoittamista; onko minulla riittävä taustatieto esimerkiksi arvostella tätä esitystä, tätä taideteosta? Jos sanon jostakin esityksestä "täyttä paskaa", niin mihin vertaan esitystä? Taidehan on mielestäni kokemus. Sananlasku pitänee tässä paikkansa: kauneus (eli taide) on katsojan silmässä.


Tommi Auvisen ohjaus on tiivis, rento ja tiukasti fokuksessa. Näin viime vuonna Tampereen Teatterissa Auvisen ohjaaman Hiiriä ja ihmisiä, joka oli pateettisuuden multihuipentuma, varma ja tylsä esitys. Nyt Auvisen ohjaus tavoittaa äärimmäisen hyvän rytmin ja näyttelijät ovat varmoja ja luontevia. Kuvailisin näytelmän huumoria hitaaksi ja sitä kautta syttyväksi; mielestäni suomalaisilla teatterilavoilla tällaista näkee aivan liian harvoin. Auvinen luottaa näyttelijöihinsä, mikä näkyy ja tuntuu yleisössä.

Näyttelijät onnistuvat pienieleisyydessään tavoittamaan Rezan komedian tunnelman. Taneli Mäkelä Sergenä on välillä raivostuttavan rauhallinen, mutta silti uskomattoman hauska. Esa Latva-Äijö onnistuu pitämään pintansa Marcina ja Ville Majamaa on sympaattinen Yvan.

Mikko Saastamoisen pelkistetty lavastus tukee näytelmän tematiikkaa ja tarinaa. Näyttämön reunoilla sijaitsevat puolikasvot viestittävät universaalista ongelmasta; me näemme yleensä asiasta vain toisen puolen ja toinen puoli jää usein huomaamatta. Arvostelemme ulkokuorta näkemättä sisälle. Tämä pätee niin ihmisiin kuin taiteeseenkin. Taide -esitykseen pääsee puolestaan sujahtamaan sisään helposti ja vaivattomasti. Taide yhdistää minut katsojana ja näyttelijät teatterintekijöinä. Se lämmittää.

P.S. Suosittelen esitystä etenkin taidealalla työskenteleville, opiskelijoille sekä muuten vaan taidehörhöille. Tämä esitys tiputtaa takaisin maan pinnalle ajattelemaan perusasioita. Ja se on hyvä.


Käsikirjoitus Yasmina Reza // Suomennos Arto af Hällström, Inkeri Kivirikko // Ohjaus Tommi Auvinen // Lavastus Mikko Saastamoinen // Puvut Mari Pajula // Valot Tuomas Vartola // Ääni Simo Savisaari

Rooleissa Taneli Mäkelä (vier.), Esa Latva-Äijö, Ville Majamaa

Kuvat: Tampereen Teatteri / Harri Hinkka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti