sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Aleksanterin Teatteri: Melomista (12.9.2013)
Kuva: Johnny Korkman

Mikä? - Aku Hirviniemen monologi Aleksanterin Teatterissa sekä kiertueella.

Kuka tai ketkä? - Kyseessä on yhteistuotanto, tuottajina Kulttuurikone, Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy sekä Aleksanterin Teatteri.

Miten? - Antti Leikaksen teokseen "Melominen" perustuva teatteriesitys on saanut (luonnollisesti) muodokseen monologin. Aku Hirviniemi nähdään esityksen väsyneenä perheen isänä, joka yrittää yksinkertaisesti selvitä arjesta hengissä. Kari Paukkusen ohjaama esitys viihdyttää ja herättää ajatuksia. Mielenkiintoista on nähdä myös Hirviniemestä uusia piirteitä; kaiken ei tarvitse olla pelkkää hassuttelua tai perustua naaman vääntelemiseen. Hirviniemi osaa myös koskettaa - en voinut olla liikuttumatta esityksen loppukuvassa (kts. yläkuva).

Mikä onnistui? - Aloitan kehut itse Hirviniemestä. On suuri vääryys ettei Hirviniemeä nähdä useammin teatterin lavalla! Hirviniemen monipuolinen ilmaisu ja rytmitaju korostuvat etenkin monologissa, ja Hirviniemi selviytyy urakasta oikein hyvin.
Kari Paukkusen ohjaus on tarkka ja toimiva: rytmi pysyy kasassa hyvin ja on riittävän monipuolinen.
Kari Paukkusen ja Kalle Ropposen lavastus on niukka mutta äärimmäisen toimiva. Ropposen valosuunnittelulla puolestaan on suuri rooli visuaalisen ilmeen luomisessa. Nerokkaimpana näyttämöllisenä ideana (pitkiin aikoihin!) pidän piirtoheittimen hyödyntämistä varjojen ja illuusioiden luomisessa.
Hirviniemi kannattelee esitystä hyvin, ja esitys päättyykin kysymykseen: nytkö tämä jo loppui? Esitystä olisi siis seurannut mielellään pidempäänkin!

Mikä taas ei? - Kakkospuoliaika lähtee vauhdilla liikkeelle mutta tämän jälkeen monologin fokus hieman haparoituu, ja pitkät tekstiosuudet tuntuvat hieman puuduttavilta. Muita haittapuolia on vaikea löytää varsin varmasta ja laadukkaasta esityksestä!

Mitä jäi käteen? - Varsin toimiva kokonaisuus! Hirviniemi osoittaa olevansa monipuolinen näyttelijä - myös teatterin lavalla.

Miete/ajatus/kysymys? - Ymmärrän tämän esityksen nähtyäni isyyttä hieman paremmin.

Tähdet? - Tähtiä neljä ja plussa päälle. Hyvä fiilis ja laadukasta teatteria!

Esityksen omat sivut
Esitys vierailee tänä syksynä myös mm. Tampereen Teatterissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti