sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Hämeenlinnan Teatteri: Näyttelijätär (21.9.2013)
Kuva: Tommi Kantanen / Hämeenlinnan Teatteri

Mikä? - Ritva Oksasen 50-vuotistaiteilijajuhlaesitys Näyttelijätär

Kuka tai ketkä? - Hämeenlinnan Teatteri

Miten? - Näyttelijätär on Outi Poppin käsikirjoittama läpileikkaus Ritva Oksasen 50 vuotta kestäneestä näyttelijäurasta. Poppin käsikirjoitus yhdistää Oksasen muisteloita, merkittäviä teatterirooleja ja mieleenpainuvimpia biisejä.

Mikä onnistui? - Ritva Oksanen on suomalaisen teatterin grand old lady. Yhä viidenkymmenenkin näyttämöllä olon jälkeen Oksanen pystyy täyttämään karismallaan koko tilan.
Oksasen vahvuudet esiintyjänä ovat mittavat: varma ja latautunut olemus,

Mikä taas ei? - Esityksen dramaturgia on heikko. Vaikka tekstinäytteet eri esityksistä ovat tärkeitä ja kertovat Oksasen uran eri vaiheista, eivät ne uppoudu vaivatta kokonaisuuteen. Käsikirjoituksessa häiritsee myös pieni epäaitous: välillä tuntuu että Ritva Oksanen näyttelee Ritva Oksasta ja esitys jääkin hieman etäiseksi. Olisin mielelläni kuunnellut Oksasen itsensä kertomia mainioita tarinoita urastaan, huipuista ja kuopista. Nyt kokonaisuus jää irralliseksi hahmotelmaksi. Ritva Oksasen kaltainen ikoni olisi ansainnut enemmän.

Mitä jäi käteen? - Huomasin liikuttuvani kun Oksaselle myönnettiin Suomen Näyttelijäliiton kunniajäsenyys. Onnittelujen aikana tunnelma salissa oli välitön, lämmin ja nöyrä.

Miete/ajatus/kysymys? - Tarvitsemme Ritva Oksasen kaltaisia teatteri-ikoneja.

Tähdet? - Kolme tähteä ja miinus.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti