maanantai 9. syyskuuta 2013

Helsingin Kaupunginteatteri: Carnage (9.9.2013)Kuva: HKT

Mikä? - Yasmina Rezan kirjoittama Carnage. Lilla Teaternin suomenkielisen version 3. pääharjoitus, ensi-ilta 13.9.2013. Esitystä esitettiin aikaisemmin Lillanin näyttämöllä ruotsiksi.

Kuka tai ketkä? - Helsingin Kaupunginteatteri, Lilla Teatern.

Miten? - Mikä vauhti ja meininki Lillanin intiimillä lavalla onkaan -vau! Tiina Lymin ohjaus on tarkasti rytmitetty absurdi komedia illanvietosta, joka saa käsittämättömät mittasuhteet. Näyttelijänelikko (Jonna Järnefelt, Minna Haapkylä, Pekka Strang ja Carl-Christian Rundman) pelaa saumattomasti yhteen ja sitä on äärimmäisen ihastuttavaa seurata. Yasmina Rezan näytelmä on rakennettu uskomattoman nerokkaasti, ja ihastuin tekstiin jo vuonna 2009 nähdessäni TTT:n tulkinnan (toim. huom. kulki silloin nimellä Vihan jumala), joka toimi sekin. Tämänkaltaisia, hyvin kirjoitettuja komedioita, pitäisi nähdä Suomen näyttämöillä enemmänkin!

Mikä onnistui? - Yasmina Rezan teksti on vain täyttä rautaa: hillittömiä ja yllätyksellisiä juonenkäänteitä sekä herkullista sanailua sisältävä näytelmä toimii yksinkertaisuudessaan täydellisesti, ja Tiina Lymi osoittaa ohjauksellaan nousevansa kotimaisten komediaohjaajien kärkeen. Lymin ohjauksessa näyttelijät tavoittavat käsinkosketeltavan kiusalliset tilanteet niin aidosti, ettei voi kuin nauraa - ja kovaa. Kaiken lisäksi Järnefelt, Haapkylä, Strang ja Rundman näyttelevät ilolla, päämäärätietoisesti ja aidosti - joten mikäs siinä on katsellessa?

Mikä taas ei? - Teksti jäi hetkittäin junnaamaan paikalleen ja naisnäyttelijät sortuivat hieman ylilyönteihin känninäyttelemisessä, mutta ei se haittaa: laitetaan ylilataus lähestyvän ensi-illan piikkiin!

Mitä jäi käteen? - Kevyt ja mukava olo - tällaisen olon kun saisi useamminkin!

Miete/ajatus/kysymys? - Miksi näitä uusia, toimivia komedioita ei tehdä Suomessa useammin?

Tähdet? - Tähtiä annan täydet viisi! :--)

http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=carf&lang=fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti