maanantai 16. syyskuuta 2013

Tampereen Teatteri: Les Misérables (14.9.2013)Kuva: Harri Hinkka

Mikä? - Maailmalla menestystä niittänyt musikaali Les Misérables.

Kuka tai ketkä? - Tampereen Teatteri ja lukuisat vierailijat.

Miten? - Tampereen Teatteri on tarttunut valtavaan haasteeseen - ja millä ammattitaidolla! Parisen vuotta sitten Åbo Svenska Teaternissa nähty Les Misérables on nyt "siirretty" Tampereelle, jossa sitä esitetään suomeksi. Suunnittelijatiimi on jotakuinkin sama, rooleissakin nähdään vanhoja kasvoja, mutta uusia tuttavuuksia.

Mikä onnistui? - Ensimmäisen kerran kun kuulin Tampereen Teatterin tarttuvan yhteen maailman suosituimpaan musikaalin, epäilin heti toteutuksen toimivuutta. Nyt minun täytyy nöyränä poikana todeta, että näin viime lauantaisessa Tampereen Teatterin ensi-illassa toimivimman ja laadukkaimman musikaalin mitä olen koskaan nähnyt. Olen edelleen niin innoissani esityksestä etten tiedä mistä edes aloittaisin!
Tampereen Teatterin Les Misérables vakuuttaa ennen muuta varmuudellaan ja ammattitaitoisilla tekijöillään. Georg Malviuksen ohjaus on äärimmäisen kompakti, intensiivinen ja toimiva. En löydä ohjauksesta mitään puutteita! Ohjauksen nerokkuuden huomaa ennenkaikkea lapsinäyttelijöistä, jotka ovat huikaisevan hyviä: etenkin Sampo Lintulan rooli Gavrochena oli uskomattoman hyvä. Luultavasti leukani loksahti niin syvälle lattiaan kun Sampo astui ensimmäisen kerran lavalle ja esitti biisinsä ammattilaisen elkein. Samposta tullaan kuulemaan vielä! Filmaattisten lapsinäyttelijöiden lisäksi musikaalissa pääsevät loistamaan nuoret teatterialan ammattilaiset. Javertin roolissa nähtiin lauantaisessa ensi-illassa teatterikorkeakoululainen Jonas Saari, joka paikkasi sairastunutta Sören Lillkungia - ja kuinka upeasti Saari paikkasikin! Saari nousee intensiivisellä tulkinnallaan suomalaisten musiikkiteatteriosaajien kärkeen. Saaren tumma ääni sopii Javertin rooliin, ja voin povata hänelle suuria musiikkiteatterirooleja jatkossakin. Nuorista esiintyjistä myös Samuel Harjanne (Enjolras), Saara Lehtonen (Éponine) sekä Sarah Nedergård (Cosette) jäävät myös mieleen.
Tero Harjunniemi kannattelee musikaalia Jean Valjeanin haastavassa roolissa. Harjunniemen puhdas tenori soi uskomattoman kauniina, sellaisena jota ei ole aikaisemmin suomalaisilla musikaalinäyttämöillä kuultu. Harjunniemen roolityö jää ehdottomasti historian kirjoihin!
Musikaalin musiikkikohtaukset ovat henkeäsalpaavan upeita. Ensemble on harjoitettu niin järjettömän hyvin että kuorokohtauksia olisi kuunnellut enemmänkin.
Ellen Cairnsin suunnittelema lavastus ottaa hyvin huomioon Tampereen Teatterin päänäyttämön. Cairnsin moniuloitteinen lavastus yltää jopa katsomoon asti! Suuren musikaalin lavastaminen piskuiselle näyttämölle on uroteko. Myös puvustus vakuuttaa ja toimii.
Esitys on kokonaisvaltainen taideteos, joka iskeytyy syvälle. Esitys vakuuttaa niin etten huomannut edes itkeväni, en yksinkertaisesti pystynyt siihen. Olin ja olen edelleen haltioitunut.

Mikä taas ei? - No jos yritän nyt löytää jotakin nipottamisen aihetta niin minua häiritsi hieman tekstitys. Huomasin jumittuvani tuijottamaan tekstitystä kun olisin halunnut nauttia täysillä pelkästä esityksestä. Lisäksi näyttämöllä käytettiin selvästi led-heittimiä, joiden himmentäminen on hivenen ongelmallista... Mutta tämä on jo maailman pienimmän pilkun viilaamista... ;)

Mitä jäi käteen? - Tampereen Teatteri ylittää odotukset sataprosenttisesti. Uskomattoman ylpeä fiilis koko teatterista ja tekijöistä!

Miete/ajatus/kysymys? - Teatteri on upeaa. Rakastan teatteria!

Tähdet? - Tähtiä täydet viisi. Kerrassaan upea ja mieleenpainuva musikaalielämys tuntui!

Esityksen omat sivut

1 kommentti:

  1. Sama juttu tekstitysten suhteen. Silmät etsiytyivät yläviistoon. Itsestähän se on toki kiinni juuttuuko niitä tuijottamaan, ja hyvä sinänsä että tekstitys oli myös suomeksi, vaikka laulun sanoista saikin hyvin selvän ammattitaitoisten laulajien ansiosta.

    Pitää varmaan mennä uudestaan katsomaan ja luottaa enemmän korviinsa ja selkeästi laulaviin näyttelijöihin tekstin suhteen.

    VastaaPoista