torstai 12. syyskuuta 2013

Teatterikorkeakoulu: Deleted Scenes (11.9.2013)


Mikä? - Juho Gröndahlin käsikirjoittama ja ohjaama Deleted Scenes absurdi kauhukomedia Teatterikorkeakoulun teatterisalissa.

Kuka tai ketkä? - Teatterikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston opiskelijoista koostuvan työryhmän yhteistuotos.

Miten? - Nerokkaassa vuorimaisemassa esitetty esitys kertoo brittiläisestä luontodokumentin tekijästä ja hänen seurueestaan villin luonnon armoilla. Käsikirjoitus on saanut inspiraationsa vanhasta kilpisjärveläisestä kansansadusta, joka kertoo Ylva-Lin ja ahma kohtaamisesta. Tarinan mielenkiintoisin koukku on ihmisen metamorfoosi: ihmisestä tulee eläin, eläimestä ihminen. Tuntuu että perusajatuksena on ollut "kun lähdet Lappiin, et tule sieltä koskaan samanlaisena takaisin". Tai ehkä et pääse sieltä koskaan takaisin... Hmm... Esitys herätti kovasti mielenkiintoisia ajatuksia!
Käsikirjoitusta ovat Teatterikorkeakoulun dramaturgiopiskelijat laatineet yhdessä, päävastuun esitysdramaturgiasta on kuitenkin ottanut Juho Gröndahl. Käsikirjoituksesta on aistittavissa myös jotenkin Leea Klemolan (dramaturgian ohjaava opettaja) panos ko. teokseen.

Mikä onnistui? - Esitys oli toteutettu visuaalisesti komeasti. Lavastus, valosuunnittelu ja äänisuunnittelu toimivat vallan upeasti, ja osoittivat sen kuinka taitavia visualisteja suomalaiselle teatterikentälle on siirtymässä. Myös pääroolissa nähty Seidi Haarla tulkitsi roolinsa erinomaisen esimerkillisesti. Haarlan roolityöskentelyä oli ilo seurata!

Mikä taas ei? - Mielestäni esityksen rytmi oli vähän turhankin väljä ja löysä. Tuntui että esitys kesti pidemmältä kuin todellisuudessa (1 h 15 min, ei väliaikaa). Pitkät hiljaiset jaksot eivät jaksaneet oikein kantaa hirvittävän pitkälle. Esityksessä puhuttiin myös kolmea kieltä mikä aiheutti pieniä vaikeuksia.
Esityksen epätasainen näyttelijäntyö johtui taas siitä etteivät kaikki esiintyjät ole näyttelijäopiskelijoita, vaan lavalla nähtiin myös dramaturgi-, tanssija- ja koreografiopiskelijoita.

Mitä jäi käteen? - Hieman sekava olo jäi tästä. Toisaalta esityksessä oli hyviäkin hetkiä.

Miete/ajatus/kysymys? - Kivaa nähdä pitkästä aikaa teatterikorkeakoululaisten töitä. :)

Tähdet? - Kaksi tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti