lauantai 5. lokakuuta 2013

Espoon Kaupunginteatteri: Esitystalous II (2.10.2013)
Kuva: Stefan Bremer

Mikä? - Juha Jokelan käsikirjoittama ja ohjaama Esitystalous II.

Kuka tai ketkä? - Espoon Kaupunginteatteri.

Miten? - Espoon Kaupunginteatterissa sai muutama vuosi sitten ensi-iltansa Juha Jokelan kirjoittama ja ohjaama Esitystalous, joka nousi yllättäen yhdeksi Suomen kiinnostavammaksi esitykseksi. Esitystä esitettiin loppuunmyydyille katsomoille, ja esitys vieraili myös Tampereen Teatterikesässä 2010.
Nyt parin vuoden tauon jälkeen Espoossa sai ensi-iltansa Jokelan kirjoittama ja ohjaama Esitystalous II - tarina Espoosta. Esityksen keskiössä on näytelmäkirjailija Minä, joka palkataan 100 000 eurolla Espoon brändityöryhmän jäseneksi. Minän tavoitteena on laatia Espoolle vetävä tarina, joka vahvistaisi espoolaisten identiteettiä ja itsetuntoa.

Mikä onnistui? - Suosittelen kaikkia nyt hankkimaan äkkiä lippunsa tähän esitykseen, sillä kohta niitä ei ole enää taatusti saatavilla! Esitystalous II on yksi parhaimmista esityksistä, joita olen ikinä nähnyt.
Jokelan teksti ja ohjaus ovat taitavan varmanäköisiä. Olen aina ihaillut Jokelan tapaa kirjoittaa luontevaa, puhekielistä dialogia, joka on tajuttoman hauskaa. Jokela on luonut teoksillaan täysin uuden lajityypin, vakavan komedian, jota tuskin kukaan muu suomalainen teatterintekijä osaa tehdä. Jokelan tapa ilmaista asioita on tavattoman yksinkertainen, mutta silti jäätävän hauska.
Näyttelijät ovat tajuttoman hyviä. Raimo Grönbergin alistatuksinen professori, Henna Hakkaraisen pilkkua viilaava sihteeri, Tommi Taurulan intohimoinen urheilumies ja Tommi Korpelan lipevä sotepa-säätiön tj vakuuttavat. Ria Kataja on kauniisti laulava komedienne, jota kuulisi mielellään enemmänkin.
Martti Suosalo vahvistaa edelleen paikkaansa yhtenä Suomen hauskimmista näyttelijöistä, ja nuori Ylermi Rajamaa ei jää kokeneen ensemblen jalkoihin. Rajamaan roolityö kirjailija-Jokelan "heijastumana" on sympaattinen ja aito.
Esitys hyödyntää nykyteknologiaa uraauurtavalla tavalla. Teppo Järvisen lavastus on pienieleisyydessään jotakin suurta. Timo Teräväisen videosuunnittelu pölyttää nerokkaasti jo vanhaksi käynyttä suomalaista projisointikulttuuria. Projisoinnit on toteutettu erittäin laadukkaasti ja videokuvista tulee kaunis osa kokonaisuutta.
Heikki Örnin valosuunnittelu ja Sari Suomisen puvut tukevat onnistunutta visuaalista ilmettä.

Mikä taas ei? - Ei moitittavaa.

Mitä jäi käteen? - Esityksen uskomattoman korkea taso sai minut liikuttumaan. Olin esityksen nähtyäni niin tyytyväinen näkemääni että olisin voinut itkeä pelkästä ilosta. Suosittelen esitystä myös ei-espoolaisille!

Miete/ajatus/kysymys? - Ehdotan että julistamme Juha Jokelan neroksi!

Tähdet? - Tämä tulee suoraan sydämestä: täydet viisi tähteä. Ei puutteen sijaa.

Esityksen omat sivut
Teaser

1 kommentti: