keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Helsingin Kaupunginteatteri: Kolme apinaa (5.10.2013)


Kuva: Tapio Vanhatalo

Mikä? - Ranskalaisfarssi Kolme apinaa.

Kuka tai ketkä? - Helsingin Kaupunginteatteri Studio Pasilassa.

Miten? - Helsingin Kaupunginteatteri on tuonut Suomeen uuden ranskalaisen vauhtifarssin Kolme apinaa. Farssikonkari Pentti Kotkaniemen ohjauksessa on liuta vierailijanäyttelijöitä, mutta myös pari HKT:n omaa iloittelijaa.

Mikä onnistui? - Laurent Baffien tekstin perusidea on viehättävä: kolme hieman "puutteellista" kaipaavat treffiseuraa ja toverit päättävät auttaa toisiaan. Yleensä parhaimmat ideat ovatkin yksinkertaisia, kuten tässäkin farssissa.
Mieskolmikon hauskin on ehdottomasti Jouko Klementtilä, jonka mykkä seksihullu koittaa epätoivon vimmalla selvitä treffeistä vippaskonstein. Naisnäyttelijät ovat tasavahvoja: Inka Kallén on piristävä ilmestys, Miina Turunen ihanan ailahteleva ja Emilia Sinisalo napakan rehti.

Mikä taas ei? - Jyrki Sepän visuaalinen ilme on varsin köyhä. Vaikka kyseessä onkin poikamiesboxit niin silti lavastuksesta paistaa köyhyys ja säästötoimenpiteet, jotka pistävät minua katsojana hieman ärsyttämään. Nopeiden vaihtojen vuoksi tämä lavastusratkaisu oli ehkä käytännöllisin muttei kuitenkaan se silmiä hivelevin? Eikö se voisi olla myös molempia?
Esitys junnaa välillä vähän turhaankin paikallaan, ja yleisön on vaikea hypätä mukaan kovarytmiseen esitykseen. Tämän seurauksena näyttelijät sortuvat paikoitellen ylinäyttelemiseen, jolla eivät ainakaan voita yleisöään puolelleen. Nuoleskelu tuntuu lähinnä kiusalliselta.

Mitä jäi käteen? - Aivot olisi pitänyt jättää tosissaankin narikkaan.

Miete/ajatus/kysymys? - Ranska on farssimaa.

Tähdet? - Naurut jäävät kovin vähäiseksi ja siksi esitykselle vain kaksi tähteä.

Esityksen omat sivut
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti