keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Helsingin Kaupunginteatteri: Tohtori Zivago (6.10.2013)













Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri

Mikä? - Eeppinen suurmusikaali Tohtori Zivago, Euroopan kantaesitys. Ohjaus Hans Berndtsson.

Kuka tai ketkä? - Helsingin Kaupunginteatteri

Miten? - Helsingin Kaupunginteatteri jatkaa suurmusikaalien linjaa vain kaksi vuotta sitten maailman ensi-iltansa saaneella musikaalilla. Aikaisemmin tiettävästi vain Australiassa esitetty musikaali sijoittuu historialliselle Venäjälle. Varsin romantisoidusta tarinasta on tehty myös suosittu elokuva, joka on jättänyt etenkin vanhemmalle polvelle vahvan mielikuvan.

Mikä onnistui? - Ralf Forsströmin lavastus on massiivinen ja upea. William Ilesin ja Kari Leppälän valosuunnittelu tarjoaa lavastuksesta uudenlaisia kulmia.
Vakuuttavimman roolityön tekee Antti Timonen Antipov/Strelnikovina. Timonen on näyttelijöistä ainut, joka pystyy roolityöllään sähköistämään näyttämön ja luomaan uskottavia jännitteitä näyttelijöiden välille.
Anna-Maija Jalkanen Zivagon vaimon, Tonjan, roolissa on iloinen yllätys. Lahden Musiikki- ja draamainstituutista piakkoin valmistuva Jalkanen laulaa ihailtavan puhtaasti ja varmasti. Jalkasen ja Laraa näyttelevän Anna-Maija Tuokon ensikohtaaminen on esityksen aidoimpia ja koskettavimpia hetkiä.

Mikä taas ei? - Hans Berndtssonin ohjaus yrittää liikaa, ja ratkaisut ovat paikoitellen outoja. Rytmisesti esitys on rakennettu epäsystemaattisesti: herkän kohtauksen jälkeen täräytetään heti ilmoille nopearytminen kohtaus. Leikkaukset tuntuvat liian suurilta ja kokonaisuus näinollen kärsii.
Lavastuksen massiivisuus alkaa toisella puoliajalla tylsistyttää. Käytännössä katsoen yhdessä näyttämökuvassa esitetty esitys alkaa toisen tunnin kohdalla tuntua jo tylsistyttävältä ja katsoja kaipaisi uusia virikkeitä näyttämökuvaan. Elementit liikkuvat kyllä, mutta muutos on liian pientä.
Näyttelijät sortuvat paikoitellen patetiaan, ja näyttelijäntyö on kautta linjan ikävän epätasaista. Nuoret näyttelijät, Tuukka Leppänen ja Anna-Maija Tuokko, päärooleissa jäävät ikävällä tavalla koko muun ensemblen jalkoihin.

Mitä jäi käteen? - Uudesta musikaalista pojot HKT:lle, mutta itse teos ja sen toteutus eivät ikävä kyllä vakuuta. Odotukset olivat musikaalin suhteen korkealla.

Miete/ajatus/kysymys? - Uusia musikaaleja saisi tulla Suomeen useamminkin.

Tähdet? - Kaksi tähteä.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti