sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kansallisteatteri: Minä ja muro (9.10.2013)

 Kuva: Tuomo Manninen

Mikä? - Mari Kujanpään lastenkirjaan perustuva Minä ja muro.

Kuka tai ketkä? - Kansallisteatteri.

Miten? - Kansallisteatterin Willensaunaan on tuotu Mari Kujanpään Finlandia-palkittuun kirjaan perustuva lastenesitys Minä ja muro. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Kansallisteatterin ohjaaja, lastenteatterin puolesta puhuja Jukka Rantanen. Katri Rentto on puolestaan suunnitellut esityksen visuaalisen ilmeen.
Näytelmä kertoo ala-asteikäisestä Lauhasta, joka on kovin surullinen. Lauhan paras ystävä on Muro-nalle, jonka kanssa Lauha viettää paljon aikaa, koska eihän hänellä muita kavereita olekaan. Eräänä päivänä kouluun tupsahtaa TET-jaksoaan suorittava Heta. Pian Lauha huomaa viihtyvänsä Hetan kanssa kaikki välitunnit piirtelemässä. Hetan ja Lauhan välille syntyy lämmin kaverisuhde, joka auttaa ujon Lauhankin ulos kuorestaan.

Mikä onnistui? - Jukka Rantanen on dramatisoinut ja ohjannut rehellisen lastenteatteriesityksen. On ilo katsoa esitystä, joka ei aliarvioi katsojaansa, mutta on silti ihailtavan hauska!
Näyttelijät ovat sisäistäneet hyvin Rantasen tulkinnan ja lastenteatteri-ideologian, eivätkä sorru missään vaiheessa ylilyönteihin.
Näyttelijäntyö on luontevaa ja perusteltua. Eeva Putro näytelmän Lauhana on äärimmäisen sympaattinen ja aito. Ilja Peltosen Muro-nalle hassuttelee ja hupsuttelee, ja Emmi Pesonen on esikuvamainen teini.
Katri Renton suunnittelema visuaalinen ilme istuu Lauhan kovin mustavalkoiseen maailmaan erinomaisesti.

Mikä taas ei? - En olisi itse tehnyt oikeastaan esityksessä mitään toisin, kaikki tuntui toimivan oikein mainiosti.

Mitä jäi käteen? - Hieno ja lämmin kotimainen teksti, joka sopii hienosti näyttämölle.

Miete/ajatus/kysymys? - Uutta kotimaista lastenteatteria on ilo katsoa!

Tähdet? - Neljä tähteä ja plussa päälle!

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti