torstai 31. lokakuuta 2013

Poleenin Teatteri: Liian lyhyt hame (12.10.2013)Kuva: Susanna Pohjolainen

Mikä? - Sofi Oksasen Liian lyhyt hame. Musiikin sävellys Maija Kaunismaa.

Kuka tai ketkä? - Poleenin Teatteri

Miten? - Poleenin Teatteri toi ensi-iltaan reilut kaksi viikkoa sitten Sofi Oksasen runokokoelmaan perustuvan esityksen Liian lyhyt hame. Temaattisesti esitys ei ole sitä perinteistä harrastajateatterikamaa. Naisiin kohdistuvan väkivallan tuominen pienelle harrastajanäyttämölle vaatii tekijöiltään rohkeutta ja valtavaa itsevarmuutta.

Mikä onnistui? - Annikki Sahan sovitus ja ohjaus tuo kolme eri-ikäistä ja -taustaista naista kuntosalille, paikkaan jossa näkee hyvin usein verta, hikeä ja kyyneliä. Kuntosali avautuu mielenkiintoisena symbolina: on olemassa paikka, jossa ihmiset ovat vereslihalla, täysin paljaana ja vapaina avautumaan.
Näytelmän kolmena naisena nähdään Anne-Riitta Reinikainen, Kirsi Selonen ja Janette Teittinen, jotka tekevät tasaisen varmaa työtä. Naisten työlle täytyy nostaa hattua, sillä esitys on vaativa ja vaatii itsevarmuutta ja pokkaa esittäjiltään.
Vaikka esitys käsittelee valtavan arkaa aihetta, sisältää esitys paljon myös huumoria. Maija Kaunismaan hillittömän leikittelevä musiikki ja Oksasen osuvat riimit kutkuttavat yleisön nauruhermoja.
Susanna Pohjolaisen suunnittelema visuaalinen ilme on lempeä ja sopivasti ristiriidassa näytelmän sisäisen maailman kanssa.

Mikä taas ei? - Näkemässäni ensi-illassa esityksen rytmi tuntuu välillä laahaavaan, ja toisinaan näytelmä olisi kaivannut hieman ripeämpää otetta. Toiset kohtaukset olisivat taas tarvinneet hieman aikaa... Luultavasti rytmi tasaantuu esityskertojen myötä.

Mitä jäi käteen? - Teoksena Sahan sovitus saa aikaan katsojan päässä valtavan kysymystulvan, johon katsoja ei löydä heti vastauksia. Näytelmä jää pyörimään ajatuksiin pitkiksi ajoiksi. Esimerkillinen ja mielenkiintoinen esitys!

Miete/ajatus/kysymys? - Harrastajateatterit voivat olla myös rohkeita ja näyttää mallia ammattiteattereillekin.

Tähdet? - Pelkästä rohkeudesta uskallan antaa esitykselle neljä tähteä.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti