sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Ryhmäteatteri: Jäniksen vuosi (10.10.2013)


Kuva: Johannes Wilenius

Mikä? - Arto Paasilinnan romaaniin perustuva Jäniksen vuosi.

Kuka tai ketkä? - Ryhmäteatteri

Miten? - Ryhmiksen Helsinginkadun näyttämölle on rantautunut Arto Paasilinnan romaaniin perustuva Jäniksen vuosi, jonka käsikirjoitustyöryhmä Sami Keski-Vähälä, Esa Leskinen ja Kristian Smeds ovat laittaneet klassikon uuteen kuosiin. Tässä uusimmassa tulkinnassa Vatanen (Robin Svarström) on ylityöllistetty datanomi, joka lähtee raskaan työpäivän jälkeen ajelemaan kotiinsa ja törmää matkalla jänikseen (Anna-Riikka Rajanen). Loppu onkin, no, legendaa.

Mikä onnistui? - Ryhmäteatteri on tehnyt rohkean ohjelmistovalinnan. Tunnetun romaanin uudelleentulkinta on paikallaan, sillä hieman kulahtanutta romaania tuskin haluttaisiin nähdä sellaisenaan näyttämöllä.
Anna-Riikka Rajasen roolityö, joka on samalla nuoren naisen taiteellinen opinnäytetyö Teatterikorkeakouluun, Jäniksenä on ihastuttava. Rajanen näyttelee herkästi ja laulaa taivaallisen upeasti. Rajaselle voi ennustaa pitkää ja monipuolista uraa Suomessa, miksei ulkomaillakin.

Mikä taas ei? - Kolmen käsikirjoittajan sovitustyö on saanut aikaan melkoisen sopan. Tulkinnasta ei ota oikein mitään selkoa eikä lavan sekoilua jaksa kovinkaan pitkään katsoa. Leskisen ohjaus luottaa myös tuskastuttavan pitkiin tauotuksiin varsinkin esityksen alkupuolella. Esitys ei pääse oikein lentoon missään vaiheessa, vaan rytmi laahaa tasaisena eikä riittäviä rytminvaihdoksia tapahdu.
Videoprojisoinnit tuntuvat tässä(kin) esityksessä aivan turhilta. Perinteiseen näyttämöilmaisuun ei ole luotettu, ja projisoinnit on valittu ikäänkuin paikkaamaan näyttelijäntyötä. Eikö näyttelijöiden täydy tulevaisuudessa enää osata muuta kuin kameranäyttelemistä?
Näyttelijät vetäytyvät välillä syvälle puskafarssin ytimeen eikä valittu tyylilaji istu kokonaisuuteen ongelmitta. Jos esitystä nimitetään inhimilliseksi komediaksi, kysymys kuuluu: missä inhimillisyys? Työryhmän mielestä inhimillisyys tarkoittaa karikatyyrejä ja liioittelua? Valitettavasti tällä pointilla ei ylletä maaliin asti.

Mitä jäi käteen? - Valtava pettymys. Ryhmiksen syksyn molemmat tuotannot eivät ole vastanneet odotuksiani. Mikä Ryhmistä vaivaa? Ryhmikseltä olen aina odottanut laadukkaita ja mielenkiintoisia esityksiä!

Miete/ajatus/kysymys? - Suomessa vallitseva projisointikulttuuri alkaa tulla jo korvista ulos. Yrittäkää kehittää jotain uutta tai jättäkää ne projisoinnit kokonaan pois, jooko?

Tähdet? - Yksi tähti ja plussa Anna-Riikka Rajasesta.

Esityksen omat sivut

1 kommentti:

  1. Olen kanssasi varsin samaa mieltä monessa, valitettavasti. Itse luin Paasilinnan romaanin näytelmän katsomisen jälkeen ja sanoisin, että se on vähemmän pölyttyneempi kuin tuo esitys. Suosittelen kirjaa, heh.

    VastaaPoista