keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Ryhmäteatteri: Lähes onnellinen mies (1.10.2013)


Kuva: Johannes Wilenius

Mikä? - Jouni Hynysen kirjan "Rakkaudella, Hynynen" inspiroimana syntynyt Juha Kukkosen käsikirjoittama ja ohjaama Lähes onnellinen mies.

Kuka tai ketkä? - Ryhmäteatteri. Samojen tekijöiden esitys nähtiin pari vuotta takaperin Teatteri Jurkassa.

Miten? - Ryhmäteatteri on kaivanut naftaliinista pari vuotta sitten Teatteri Jurkassa ensi-iltansa saaneen esityksen, ja siirtänyt sen nyt Ryhmiksen Pengerkadun näyttämölle. Juha Kukkosen käsikirjoittaman ja ohjaaman näyttelijätkin ovat samoja kuin kantaesityksessä: Reino Nordin, Paavo Kerosuo ja Aarni Kivinen näyttelevät mieskolmikkoa, jotka alkavat kuvaamaan miehistä kertovaa toimintaelokuvaa.

Mikä onnistui? - Esityksen lähtökohta on toimiva: tässä tehdään teatteria miehistä ja pääasiassa miehille. Katsomossa istuikin ihailtavan paljon keski-ikäisiä miehiä, mutta myös vanhempia naisia. Esitys siis ilmiselvästi on tavoittanut ainakin osittain kohderyhmänsä.
Näyttelijät Nordin, Kerosuo ja Kivinen ovat parhaimmillaan toisen puoliajan kohtauksissa, jossa kolmikko kuvaa vankilakohtausta vanhassa kebab-ravintolassa.

Mikä taas ei? - Ensinnäkin: "miehekäs komedia" ei lajityyppinä avaudu nuorelle mieskatsojalle. Onko esityksen tarkoitus olla näköiskuva suomalaisista miehistä? Parodia kenties? Käsikirjoittaja-ohjaaja Kukkosen visio ei avaudu.
Kukkosen draaman kehittely on jäänyt puolitiehen. Dramaturgia on täynnä epäloogisuuksia, ja katsoja ei pääse esityksen imuun mukaan: esitys etenee hyvin töksäyttelevästi eikä henkilöiden välille tunnu syntyvän minkäänlaista kontaktia.
Esityksen näyttelijäntyö on epätasaista ja oudosti rytmitettyä. Välillä näyttelijät kiirehtivät kuin pikajuoksijat, ja toisinaan matelevat kiusaannuttavan hitaasti. Näyttelijät sortuvat aika ajoin myös yleisön kosiskeluun, joka kuitataan katsomon puolelta muutamalla hörähdyksellä.
Visuaalinen ilme on mitätön ja hutaissun oloinen, Janne Siltavuoren lavastus on tunkkainen. Oliko esityksessä käytetty pukusuunnittelijaa, ilmeisesti ei?

Mitä jäi käteen? - Pettymys. Ryhmäteatterilta ja ammattitaitoisilta tekijöiltä olisi odottanut enemmän.

Miete/ajatus/kysymys? - Onko miehille vaikeaa tehdä teatteria?

Tähdet? - Harmikseni joudun antamaan esitykselle vain yhden tähden.

Esityksen omat sivut

1 kommentti:

  1. Mutta keski-ikäiselle, erostakin jotakin tietävälle miehelle tämä avautuu niin todella.
    Tiukkaa asiaa puettuna hillittömään komiikkaan - miehen on vaan päästävä tekemään elämänsä, ei puhumaan. Huonostihan siinä toki käy, mutta kaikki hieman kasvavat samalla. Kuten elämässä.

    VastaaPoista