keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Helsingin Kaupunginteatteri: Vielä ehtii (31.10.2013)


Kuva: Tapio Vanhatalo

Mikä? - Carin Mannheimerin komedia Vielä ehtii.

Kuka tai ketkä? - Helsingin Kaupunginteatteri

Miten? - Helsingin Kaupunginteatteri nappasi nopeasti ohjelmistoonsa Carin Mannheimerin uusimman näytelmän Vielä ehtii. Näytelmässä kuvataan vuosia kestänyttä ystävyyttä ja ikääntymistä lempeän huumorin keinoin. Mannheimer antaa näytelmissään äänen jo elämää nähneille ja kokeneille arjen sankareille, jotka (tarpeen tullen) uskaltavat avata myös sanaisen arkkunsa.

Mikä onnistui? - Pertti Sveholmin ohjaaman näytelmän roolitus on napakymppi. Leena Uotila hieman muistisairaana Marianne-hömppänä on sympaattisen ihana, Ulla Tapanisen piikittelevä Annakaisa kutkuttelee nauruhermoja useaankin otteeseen ja Riitta Havukaisen keikistelevä Säde on kuin uutta nuoruuttaan elävä hippityttönen. Jukka Rasila näyttelee ihailtavan kirkasotsaisesti ja maneerit välttäen homppelipoikansa roolin, ja Vesa Vierikko on äidin kultapoju, oikea vässyköiden vässykkä.
Jyrki Sepän ilmava lavastus on sopivan viitteellinen. Sari Salmelan puvustus tukee tyypitteleviä näyttelijöitä erinomaisesti.

Mikä taas ei? - Esitystä vaivaa etenkin ensimmäisellä puoliajalla dramaturgiset ongelmat. Ajoittain pitkät dialogit ehtivät puuduttaa, eikä katsojan mielenkiinto jaksa pysyä yllä. Virikkeitä olisi kaivannut ensimmäiselle puoliajalle enemmänkin. Onneksi puoliajan jälkeen teksti, ja sen myötä toiminta monipuolistuu.

Mitä jäi käteen? - Viihdyttävä, hyvänmielen esitys.

Miete/ajatus/kysymys? - Komedian taustalla voi löytyä myös vakavuutta. Vakavuus ja oikeiden aiheiden käsitteleminen komedian keinoin on jopa arvokasta.

Tähdet? - Kolme ja puoli tähteä viihdyttävästä ja toimivasta komediasta.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti