tiistai 5. marraskuuta 2013

Hotel Modern: Kamp (26.10.2013)


Kuva: Herman Helle

Mikä? - Hotel Modernin vierailuesitys Espoon Louhisalissa: Kamp.

Kuka tai ketkä? - Hotel Modern ja Espoon Kaupunginteatteri.

Miten? - Hotel Modern on hollantilainen teatteri, joka yhdistää esityksissään nukketeatteria ja livekuvaa. Espoon Kaupunginteatterissa aikaisemmin vieraillut ryhmä on esittänyt Suomessa mm. paljon ihastusta herättäneen katkarapuesityksen Shrimp tales.
Tämänkertaisessa esityksessään Kamp, Hotel Modern kertoo Auschwitzin keskitysleirin ja keskitysleirille joutuvien tarinan. Esitys käy läpi keskitysleirin elämää niin ulkopuolisen kuin kokijankin osalta varsin mielenkiintoisesti.

Mikä onnistui? - Hotel Modernin tulkinta kipeästä aiheesta on raikas ja katsojansa palkitseva. Useiden satojen pienten nukkejen ja projisointien avulla pystytään luomaan upeita ja pysäyttäviä kuvia keskitysleirin elämästä.
Esityksen ehdottomasti koskettavimpia hetkiä ovat kidutus- ja polttouunikohtaukset, joissa esiintyjät saavat pienet nuket aivan kuin elämään. Tuntuu kuin nukkejen kasvot liikkuisivat, ja voisimme nähdä niistä pelon ja ahdistuksen.
Projisointi ja livenukkenäytteleminen ovat upeasti (jos näin voi sanoa) ristiriidassa keskenään: toisaalta katsojana pääsen tapahtumien keskipisteeseen, toisaalta taas seuraan tilannetta kauempaa. Toisaalta olen riittävän lähellä, jotta voisin puuttua tilanteeseen, toisaalta olen liian kaukana, jotta voisin tehdä mitään.
En voi olla ihailematta sitä, kuinka Hotel Modernin esiintyjät saavat irti lukuisista pienistä nukeista valtavia tarinoita ja ajatuksia. Kaikki tuntuu olevan niin pientä, mutta silti niin suurta ja ihmeellistä.

Mikä taas ei? - Tekijöiden hyvä idea ei valitettavasti jaksa kantaa loppuun saakka. Vaikka esitys olikin varsin lyhyt (1 h, ei väliaikaa), idea alkoi pikkuhiljaa syömään itse itseään. Katsojana olisin kaivannut jonkinlaista suurempaa muutosta hyvin hidasrytmiseen ja paikoitelleen seisahtuneeseen esitykseen.

Mitä jäi käteen? - Uusi, mielenkiintoinen näkökulma oli kaikesta huolimatta piristävän erilaista teatteria. Esitys oli osoitus siitä kuinka ehkä jo kuluneestakin aiheesta voidaan saada uudenlaisella näkökulmalla jotakin uutta irti.

Miete/ajatus/kysymys? - Esitykset pystyvät vakuuttamaan katsojansa monella tapaa.

Tähdet? - Vaikuttavuudesta neljä tähteä.

Esityksen sivut
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti