keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Kansallisteatteri: Pysy hengissä vielä tämä päivä (28.10.2013)


Kuva: Jouko Siro

Mikä? - Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin käsikirjoittama ja ohjaama Pysy hengissä vielä tämä päivä

Kuka tai ketkä? - Kansallisteatteri

Miten? - Kansallisteatteri ja Irti-ryhmä ovat tehneet ainutlaatuista yhteistyöstä Omapohjan kantaesityksessä, joka kuvaa nuorten mielenterveyssairauksien syntyä ja seurauksia.

Mikä onnistui? - Tekijät ovat tarttuneet eittämättä tärkeään aiheeseen. Näyttelijäntyöllisesti esityksessä pääsevät loistamaan Kansallisteatterin vakikuntaan kuuluvat Seppo Pääkkönen ja Harri Nousiainen. Nousiaisen useat tyypittelyt ovat loppuun asti vietyjä, ja harkittuja. Pääkkönen vakuuttaa myös useassa vahvassa roolissaan.

Mikä taas ei? - Esitys on rakennettu suorastaan harrastajamaisesti. Käsikirjoitus yhdistää kaikki nuorten mielenterveysongelmiin liittyvät kliseet yhteen eikä esitystä voi tämän vuoksi ottaa tosissaan. Näyttelijäntyö on räikeän epätasaista.
Esitystä vaivaa kaiken aikaa väkisin väännettävyys. Ikäänkuin esityksen tekijöillä olisi ollut ajatus "hei, tehdään tästä aiheesta näytelmä, koska tämä vetää taatusti jengiä". Mitä esityksellä on haluttu sanoa? Sitä että nuorten mielenterveysongelmat ovat vakava juttu? Mitä uutta tämä esitys tarjoaa maailmaan? Eikö tämänkaltaisten esitysten pitäisi julistaa ja kertoa jotakin uutta tärkeistä aiheistaan?
Minulle katsojana esityksestä ei välity minkäänlaista tunnetta tai sanomaa. Pitkästä aikaa minulle tuli katsomossa olo, että tätä esitystä ei ole tarkoitettu minun nähtäväkseni.

Mitä jäi käteen? - Väliajalla mietin tosissani, että olisin jättänyt esityksen kesken ja poistunut katsomosta. Ystäväni kuitenkin kannusti minua jäämään.
Esityksen jälkeen minut valtasi valtava turhautuminen. Huomasin ajattelevani, että lopetan teatterissakäynnin kokonaan. Olin viikon ajan nähnyt useita epätarkkoja esityksiä, jotka saivat minut turhautuneisuuden valtaan.

Miete/ajatus/kysymys? - Harkitsen jatkossa tarkemmin mitä esityksiä menen katsomaan.

Tähdet? - Yksi tähti.

Kansallisteatterin sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti