tiistai 5. marraskuuta 2013

Q-teatteri: Hämeenlinna (23.10.2013)


Kuva: Pate Pesonius

Mikä? - Juha Itkosen käsikirjoittama Hämeenlinna. Ohjaus Jussi Nikkilä.

Kuka tai ketkä? - Q-teatterin kantaesitys.

Miten? - Juha Itkonen on kirjoittanut Q-teatterille näytelmän kotikaupungistaan, Hämeenlinnasta. Aikaisemmin näyttelijänä tunnetuksi tullut Jussi Nikkilä on tällä kertaa astunut ohjaajan saappaisiin. Itkosen näytelmä kertoo maakuntakaupungin asukeista, ja sinne saapuvasta toimittajasta (Sanna-Kaisa Palo). Toimittaja haluaa kirjoittaa positiivisen jutun tulevaan Kuukausiliitteeseen hämeenlinnalaisista taviksista, sillä se on juuri nyt mediaseksikästä ja kiinnostavaa: tavikset.

Mikä onnistui? - Esityksen kaikki osatekijät tuntuvat olevan kohdillaan. Itkosen tiivis teksti osoittaa, etttä yksinkertainen on kaunista. Dialogi on äärimmäisen sujuvaa, napakkaa ja hulvatonta.
Jussi Nikkilän esikoisohjaus on tasavertainen Itkosen upean tekstin kanssa. On ihailtavaa nähdä näin varma esikoisohjaus, vielä kantaesitettävästä tekstistä. Nikkilälle voi povata pitkää ja vaiherikasta uraa myös teatteriohjaajana!
Esityksen näyttelijäntyö on herkullista. Sanna-Kaisa Palo nousee hillittömällä roolityöllään ansaitusti esityksen valokeilaan. Palo on minulle uudehko tuttavuus teatterinäyttämöillä, häntä voisi nähdä näillä estradeilla enemmänkin! Palo on armoitettu komedienne, tarkka ja sopivan piikikäs.
Palon ollessa näytelmän dynamo, on Hannu Kivioja näytelmän sielu, itse herra Sympaattisuus. Kivioja piirtää elämää kaltoin kohdelleen miehen intensiivisesti ja pienillä vedoilla. Kiviojan näyttelijäntyötä on ihanan helppo seurata.
Camilla Nenosen hyvin minimalistinen lavastus ja Ada Halosen valosuunnittelu tukevat esityksen sisäistä maailmaa erinomaisesti.

Mikä taas ei? - En löydä tästä esityksestä oikein mitään moitteen sanaa!

Mitä jäi käteen? - Kiinnostava esitys Hämeenlinnasta. Olen vieraillut paikkakunnalla, muistini mukaan, vain yhden kerran, ja esitys mielestäni kuvasi Hämeenlinnaa äärimmäisen hyvin. Vieraillessani kaupungissa alkusyksystä mielessäni pyöri sana "sympaattinen", joka kuvaa esitystäkin oikein hyvin.

Miete/ajatus/kysymys? - Yksi syksyn mielenkiintoisimmista ja toimivimmista esityksistä.

Tähdet? - Neljä ja plussa päälle. Hyvä fiilis.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti