tiistai 5. marraskuuta 2013

Tampereen Työväen Teatteri: The Addams Family (24.10.2013)Kuva: Teppo Järvinen

Mikä? - Broadwaylta Suomeen rantautunut musikaali suositusta kauhuperheestä, The Addams Family.

Kuka tai ketkä? - Tampereen Työväen Teatteri.

Miten? - TTT on napannut ensimmäisenä suomalaisena teatterina ohjelmistoonsa suositusta Addamsin perheestä kertovan musikaalikomedian. Musikaalin on suomentanut ja ohjannut Tiina Puumalainen, joka on tunnettu TTT:llä (kuin muuallakin Suomessa) monista musiikkiteatteriohjauksistaan. Puumalaisen lisäksi suomennosurakkaan on osallistunut runoilija Ilpo Tiihonen, joka on vastannut musikaalin lukuisten laulujen suomennoksista.

Mikä onnistui? - Parasta TTT:n versiossa on visuaalisuus ja muutamat näyttelijät.
Teppo Järvisen suunnittelema visuaalinen ilme on sarjakuvamaisen toimiva. 2D-vaikutelman hyödyntämistä teatterissa voisi käyttää useammankin - tekniikalla saadaan luotua näyttämölle uudenlainen illuusio, jota katsoja nauliintuu seuraamaan herkeämättä.
Musikaaliin on valittu jälleen kerran (TTT:lle tyypilliseen tapaan) näyttelijät, jotka osaavat todellakin laulaa. Ensemblen tähdeksi nousee hyytävän roolityön tekevä Eriikka Väliahde, jota ei ole tunnistaa Väliahteeksi. Väliahde yllättää monipuolisuudellaan! Toisen mieleenpainuvan roolityön tekee aikaisemmin hieman raakilemaisesta näyttelijäntyöstä pois kasvanut Jukka Nylund, jonka Pugsley on hellyyttävän suloinen ja kokonainen roolityö. Olen nähnyt Nylundin useammissa musikaalirooleissa, ja on ollut ilo seurata nuoren, taitavan tekijän kehityskaarta!

Mikä taas ei? - Moitteet lähtevät mielestäni ennen muuta alkuteoksesta: teos on varsin tylsä ja mitäänsanomaton. Vaikka musiikki hakee vaikutteita eri tyylisuunnista, kuulostaa se yllättävän samasta tuutista puserretulta musikaalihötöltä.
Musiikin lisäksi tarinalta olisi odottanut hieman enemmän. Nyt koko esitys jää varsin pinnalliseksi irtonaisten vitsien ja musiikkinumeroiden kokonaisuudeksi. Jollekin tämänkaltainen esitys varmasti sopii, mutta minä kaipaan musikaaliltakin jo enemmän!

Mitä jäi käteen? - Broadway-höttöä, joka ei ollut minun makuuni. Mielestäni vika on enemmänkin lahden toisella puolen, eikä TTT:n tekijöissä.

Miete/ajatus/kysymys? - Musikaaleissa voi olla myös sisältöä.

Tähdet? - Kaksi tähteä.

Esityksen omat sivut
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti