keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Teatteri Jurkka: Frankie ja Johnny (30.10.2013)


Kuva: Jukka Mykkänen

Mikä? - Terrence McNallyn klassikko Frankie ja Johnny. Suomennos Ville Mäkelä, ohjaus Liisa Mustonen.

Kuka tai ketkä? - Teatteri Jurkka

Miten? - Teatteri Jurkan piskuiselle näyttämölle ovat täksi syksyksi saapuneet Frankie ja Johnny. Pari, joka on yhdessä kiihkeä, voimakas ja tunteikas. McNallyn teksti sijoittuu tulkintani mukaan vain muutamien päivien mittaiselle ajanjaksolle, jonka aikana Johnnyn kotona tapahtuu suuria asioita. Kohtaaminen työpaikalla johtaa varsinaiselle elämän vuoristoradalle, ja kyytiin, josta ei ole paluuta.

Mikä onnistui? - Liisa Mustosen ohjaus on äärimmäisen sensitiivinen. Mustonen rytmittää ohjauksensa musiikin lailla: esitys soljuu eteenpäin ihailtavan kepeästi, ja katsojan on helppo hypätä mukaan lempeään virtaukseen.
Teatteri Jurkan intiimi näyttämö on kuin luotu Frankielle ja Johnnylle. Johnnyn kotona tapahtuma näytelmä hyödyntää erinomaisesti koko Jurkan pientä näyttämöä sekä lämpiötä. Esityksen lavastuksesta ja puvustuksesta vastannut Tellervo Syrjäkari on luonut pehmeän, mutta karun ympäristön pienillä ja yksinkertaisilla elementeillä. Lopputulos on sangen uskottava.
Esitys palauttaa uskon voimakkaaseen ja intuitiiviseen näyttelijäntyöhön. Elina Hietala Johnnyna ja Tommi Eronen Frankiena luovat äärimmäisen uskottavan parin, josta on aistittavissa luottamus ja kiihko.

Mikä taas ei? - En osaa nimetä mitään yksittäistä tekijää, joka minua olisi esityksessä häirinnyt. Toimiva kokonaisuus.

Mitä jäi käteen? - Kerrankin mielenkiintoinen parisuhdekuvaus. Kaksi ammattitaitoista näyttelijää pystyvät kannattelemaan kahden tunnin esityksen äärimmäisen hyvin.

Miete/ajatus/kysymys? - Liisa Mustonen ei petä tälläkään kertaa.

Tähdet? - Neljä tähteä varmasta ja aidosta esityksestä. Ainutlaatuinen tunnelma.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti