sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Lahden Kaupunginteatteri: West Side Story (9.11.2013)


Kuva: Lauri Rotko

Mikä? - Arthur Laurentsin, Leonard Bernsteinin ja Stephen Sondheimin musikaali West Side Story. Ohjaus Miika Muranen.

Kuka tai ketkä? - Lahden Kaupunginteatteri

Miten? - Nuorisomusikaalien klassikko, Romeon ja Julian tarinaan perustuva West Side Story on kokenut uuden tulemisen Lahden Kaupunginteatterissa.
Musikaali kertoo rakkaudesta ja unelmista: ja nämä nuoret rakastavat ja unelmoivatkin minkä ehtivät. Tony (Markku Haussila) ja Maria (Natalil Lintala) rakastuvat ensisilmäyksellä. Heti ensikohtaaminen on täynnä salattua sähköä. Nuorten rakastuminen ei ole kuitenkaan sallittua. Yhteisön paine ajaa nuoret tekemään mitä tahansa rakkauden ja unelmiensa tähden.

Mikä onnistui? - Se mikä on mielestäni aina ollut Lahdessa hyvää, on ensemble. Lahden musikaaleihin on valittu lähes poikkeuksetta ammattitaitoinen ja hyvin yhteenpelaava ensemble, joka tekee varmaa työtä.
Musikaalin ehdottomaksi tähdeksi nousee Markku Haussila, joka tekee keskittyneesti Tonyn roolin. Haussila on tullut minulle tutuksi jo aikaisemmin erinomaisena tanssijana ja laulajana, mutta vasta nyt Haussila pääsee oikeasti osoittamaan, että kyllä tuo näyttelijäntyökin mieheltä luonnistuu.

Mikä taas ei? - Musikaalin toimimattomuuteen on mielestäni vain yksi syy: ohjaus, jossa ei tunnu olevan päätä eikä häntää. Murasen suuret maalailut rajattomasta rakkaudesta ja unelmien tavoittelusta eivät yksinkertaisesti välity katsomoon. Näyttelijät juoksevat, huutavat ja tuntevat kyllä sielunsa kyllyydestä, mutta miksi katsomossa ei mikään tunnu miltään? Kun mikään ei edes oikein liikuta?
Koko esitys tuntuu olevan hakoteillä. Anne Lasonpalon puvut ovat jotenkin outoja ja Minna Välimäen lavastus tuntuu jo jotenkin nähdyltä. Eikö edes visuaalisuudessa olisi voinut jotenkin näkyä tämä päivä?
Vikaa on mielestäni myös itse pohjateoksessa. Mikä ihmeen räpellys sekin oikeastaan on? Tylsä tarina, vielä tylsempi musiikki.. Ei maistu minulle. Jollekin muulle ehkä.

Mitä jäi käteen? - Täytyypä sanoa, ettei minulla ollut mitään sen suurempia odotuksia tätä musikaalia kohtaan. Mielestäni olisi jo aika tuoda tuoreempia musikaaleja näyttämöille, eikä näitä vanhoja ja, ikävä kyllä, kulahteneita huttujuttuja.

Miete/ajatus/kysymys? - Rohkeutta peliin ja ohjelmistoon! Ohjelmistoon joku uusi musikaali! Uusi johtaja toivottavasti tuo jonkinlaista uutta tuulta Lahden musikaalirintamalle. Onneksi keväällä on tulossa Sirkku Peltolan uusi musiikkinäytelmä Kun tyttö on hyvä, jota odotan todella innoissani. Patukkaooppera TTT:ssä pari vuotta sitten oli todellinen herkkupala!

Tähdet - Kaksi tähteä.

Esityksen omat sivut
Traileri

1 kommentti:

  1. Ah, joku joka jakaa tuntemukseni West Side Storysta. Olen jokusen kerran yrittänyt katsoa elokuvaa, mutta olen aina nukahtanut kesken kaiken. Lavalla en ole musikaalia koskaan nähnyt, mutta ehken sitten valitse tätä produktiota ensimmäiseksi kerraksi. Tarvitsen kuolemattomiin rakkaustarinoihin jotain kieroa tvistiä jotta ne jaksaisivat kiinnostaa minua, ja tästä musikaalista se puuttuu, joten toteutuksen pitäisi olla todella irrotteleva ja erilainen jotta todennäköisesti viihtyisin. Musiikki tosin on minusta kaunista, mutta mieluiten kuuntelen sitä irrallaan tarinasta, esimerkiksi konserttiversioina.

    VastaaPoista