sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Tampereen Teatteri: Lokki (7.11.2013)


Kuva: Mika Hiltunen

Mikä? - Anton Tsehovin klassikko Lokki

Kuka tai ketkä? - Tampereen Teatteri.

Miten? - Samuli Reunanen on ohjannut ja sovittanut Tsehovin Lokin Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämölle. Tsehov on sijoittanut näytelmänsä teatterin maailmaan. Tarinan keskiössä on nuori kirjailija Konstantin Gavrilovits (Jussi-Pekka Parviainen), joka haluaa kokeilla siipiään näytelmäkirjailijana. Konstantinin paineet ovat suuret, sillä hänen äitinsä Irina Nikolavjena Arkadina (Inkeri Mertanen) on tunnettu ja arvostettu näyttelijätär. Äiti sortaa poikaansa, ja tätä ei pojan mielenterveys enää kestä.

Mikä onnistui? - Reunasella on ihmeellinen tapa kuoria klassikoista esiin se kaikista oleellisen, ja tuoda se teatteriin selkeänä ja kirkkaana. Olen nähnyt aikaisemmin muutamia versioita Lokista, ja minusta tuntuu, että vasta nyt ymmärsin mistä Lokissa on todellakin kysymys.
Reunasen tulkinta on ihailtavan seesteinen, ja Reunasen ohjauksessa myös näyttelijät pääsevät loistamaan. Tampereen Teatterin konkarinäyttelijöiden rinnalle on saatu lainaan nätyn nuorta verta, jotka tekevät yhdessä ihailtavaa työtä. Jussi-Pekka Parviainen tekee pääroolissaan huumavan intensiivistä työtä. Maruska Verona Ninana on syvä ja aito ja Anna Ackermanin Masana riipaisee ja koskettaa.

Mikä taas ei? - Näytelmän viimeiset viisitoista minuuttia vesittävät koko äärimmäisen upean alun. Lopussa kaikki tuntuu todella turhalta, turhauttavalta, jopa ärsyttävältä. Esityksen loppu on jopa ennalta-arvattava.

Mitä jäi käteen? - Vain esityksen lopun vuoksi pettymys. Alku oli niin lupaava, mutta loppu oli lähellä pilata koko esityksen.

Miete/ajatus/kysymys? - Esitys ei ole ilmeisesti kerännyt odotetusti katsojia, sillä esityksen esityskausi jäi pieneksi - esitykset päättyivät marraskuun puolen välin tienoilla, eikä tämä postaus ehtinyt syntyä ennen esityskauden loppua. Harmi, sillä tämänkaltaisia klassikkotulkintoja saisi teatterissa nähdä enemmänkin.

Tähdet - Äärimmäisen toimivan alun jälkeen harmittaa sanoa tämä, mutta kolme ja puoli tähteä. Täydellisyyttä laski suorastaan hirveä loppu.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti