torstai 23. tammikuuta 2014

Kansallisteatteri: Ovista ja ikkunoista (11.11.2013)


Kuva: Tuomo Manninen

Mikä? - Sebástien Thiéryn uusi, ranskalainen komedia Ovista ja ikkunoista. Suomennos ja ohjaus Arto af Hällström.

Kuka tai ketkä? - Kansallisteatteri

Miten? - On olemassa ihan hyvin toimeentuleva pariskunta (Kristo Salminen ja Katariina Kaitue), jonka olohuoneeseen on jostakin tuntemattomasta syystä tupsahtanut seteli, sitten toinen. Yhtäkkiä koko asunto ui rahassa, eikä kenellekään ole aavistusta siitä, että mistä rahat ovat tulleet. Onko siivooja tuonut rahat, ja miksi yläkerran naapuri käy uhkailemassa pariskuntaa aseellaan?

Mikä onnistui? - Esityksen ehdottomasti parasta antia on Markus Tsokkisen suunnittelema visuaalinen ilme. Tsokkinen on luonut viileän, vaaleanharmaan pariisilaisasunnon varsin persoonallisesti; yleensä tämänkaltaisten salonkikomedioiden lavastukset pursuilevat värejä ja yksityiskohtia, mutta nyt on luotettu ilmaisussa selkeään ja tyyliteltyyn kuvaan, joka toimii.

Mikä taas ei? - Teksti ja ohjaus eivät saa tuulta alleen ensimmäisellä puoliajalla, ja tuloksena on pitkästyttävän puuduttava salonkidraama. Koukut eivät ole riittävän mielenkiintoisia tai suuria, jolloin lopputuloksena oli se, että minä ja seuralaiseni poistuimme väliajalle suorastaan masentuneina. Odotukset olivat esityksen suhteen siis liian korkealla: uusi ranskalaiskomedia, lähes farssi, jonka tekstiin olin aiemmin tutustunut, ja joka oli minut jollakin tavalla koukuttanut, olikin toteutettu väljähtyneesti. Uuvuttavaa, kerrassaan.
Thiéry on rakentanut komediansa mielenkiintoisimmat koukut ja jännitteet vasta näytelmän loppupuolelle, joten toimintaa sai jonkin verran odotella.

Mitä jäi käteen? - Pettymys (viime syksyn sana)

Miete/ajatus/kysymys? - Ketä se palvelee, jos kaikista mielenkiintoisimmat tapahtumat tapahtuvat vasta esityksen loppupuolella? Eikö esityksen pitäisi voittaa katsoja puolelleen heti ensi sekunneista lähtien?

Tähdet - Mikäli esityksen loppu ei olisi ollut toimivampi ja yllättävämpi, tulisi tähtiä vähemmän. Tällä kertaa annan kuitenkin esitykselle tähtiä kolme ja miinus.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti