keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Helsingin Kaupunginteatteri: Verkossa (14.01.2014)

Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri

Mikä? - Gunilla Hemmingin kirjoittama Verkossa.

Kuka tai ketkä? - Kantaesitetty Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa. Ohjaus Milko Lehto

Miten? - Gunilla Hemmingin varta vasten Helsingin Kaupunginteatterille kirjoittama Wikileaks -näytelmä Verkossa käy tiiviissä kahden tunnin paketissa Wikileaksin historian keskeisimmät käänteet.
Tarinaan liittyy olennaisesti myös Wikileaksin perustaja Julian Assange, jonka taustaa käsitellään esityksessä myöskin.

Mikä onnistui? - Kymmenpäisestä ensemblesta Saska Pulkkinen nousee roolityöllään ylitse muiden. Pulkkinen sotamies Bradley Manninginä tulee taatusti keräämään yleisön sympatiat puolelleen.
Mielestäni aidointa, ja sen myötä myös koskettavinta, koko näytelmässä olivat esityksen lopussa nähdyt ilmeisesti autenttiset kuvat sodan runtelemasta Irakista (?), jossa siviilejä ammuttiin ihan vain hupina. Se pisti hiljaiseksi ja pisti miettimään tämän maailman julmuutta ja järjettömyyttä.

Mikä taas ei? - Milko Lehdon ohjaamassa esityksessä on harmittavan paljon puutteita. Esityksen tyylilaji pomppii laidasta laitaan (trilleristä kesäteatteriin, perinteisestä draamasta lastenteatteriin) eikä esitys tunnu löytävän itseään missään vaiheessa. Kaikkein kiusallisinta ovat erilaiset seksikohtaukset ja neljän näyttelijän dubbaamisvoihkimiset. Minulla oli katsojana hyvin kiusallinen olo, ja minua melkein jopa hävetti näyttelijöiden puolesta.
Esitystä vaivaa myös liika yrittäminen ja turha asenteellisuus, mikä kostautuu siten, että se on lähinnä naurettavaa.
Projisointien hyödyntäminen teatterissa on mennyt mielestäni jo aivan liian pitkälle. Tässäkin esityksessä siihen halutaan turvautua, ja metsään mennään pahastikin: Mika Haarasen projisointisuunnittelu on suorastaan kökköä ja turhaa.

Mitä jäi käteen? - Propsit kantaesityksestä, mutta mitä tästä nyt oikein voi käteen jäädä...

Miete/ajatus/kysymys? - En nyt taas tiedä. Turhauttaa.

Tähdet - Vain yksi tähti. Höh.

Esityksen omat sivut
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti