perjantai 14. helmikuuta 2014

Lahden Kaupunginteatteri: Vihan jumala (18.1.2014)



















Kuva: Tarmo Valmela

Mikä? - Yasmina Rezan komedia Vihan jumala

Kuka tai ketkä? - Lahden Kaupunginteatteri, Eero-näyttämö. Ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen.

Miten? - Yasmina Rezan Vihan jumala (2006) pyörii Suomessa tälläkin hetkellä useammassa teatterissa. Olen nähnyt teoksen aiemmin Tampereen Työväen Teatterissa (2009) ja Lilla Teaternissa (2013, 2014), joten kyseessä on tuttu näytelmä, jonka tulkintoja on mielenkiintoista päästä vertailemaan. Maaliskuussa on puolestaan Oulun vuoro - vielä kun saisi Seinäjoen mahtumaan kalenteriin! Mutta siis.
Poika on lyönyt leikkipuistossa toista kepillä kasvoihin. Poikien vanhemmat ovat kokoontuneet yhteisen pöydän ääreen selvittämään, kuinka asiassa tulisi edetä. Poikien tulee tehdä sovinto - se on selvää ja siitä ovat molemmat pariskunnat yhtä mieltä. Illan edetessä pariskuntien erimielisyydet kasvavat absurdin suuriksi, jonka jälkeen on oikeutettua kysyä - kuka tässä onkaan se lapsi?

Mikä onnistui? - Rezan teksti on yksi tämänhetkisen näytelmäkirjallisuuden timantteja: äärettömän tarkasti kirjoitetun näytelmä Lahteen on nappivalinta! Anna-Elina Lyytikäinen on sovittanut ja rakentanut Rezan tekstistä oman näköisensä tulkinnan, josta myös pojot kotiin.
Minna Välimäen lavastus nostaa nämä neljä alkukantaista "aikuista" korokkeelle, oman elämänsä keskipisteeseen, tuijottamaan omaan napaansa. Välimäki on vastannut myös näytelmän uskottavasta puvustuksesta.
Neljän näyttelijän ensemble tekee tasalaatuista työtä eikä kukaan nouse räikeästi yli muiden.

Mikä taas ei? - Verrattaessa aiemmin näkemiini tulkintoihin, Lyytikäisen sovitus ja ohjaus korostaa paikoitellen alleviivaavan ärsyttävästi aikuisten lapsellisuutta. Sovituksen pointit tulisivat kyllä pienemmälläkin meuhkaamisella selväksi. Rytmillisesti esityksessä on myös muutamia suvantokohtia, joidenka vuoksi tunnelma hieman latistuu ja jotkut herkullisimmat kohdat sivuutetaan.

Mitä jäi käteen? - Ihan mukiinmenevä esitys ja tulkinta, ei kovinkaan ihmeellinen.

Miete/ajatus/kysymys? - Tekstejä tästä ajasta ja Euroopasta on aina ilo katsoa.

Tähdet - Kolme tähteä.

Esityksen omat sivut
Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti