lauantai 1. helmikuuta 2014

Turun Kaupunginteatteri: The Rocky Horror Show (30.11.2013)


Kuva: Robert Seger

Mikä? - Richard O'Brienin kulttiteos The Rocky Horror Show.

Kuka tai ketkä? - Turun Kaupunginteatteri. Ohjaus Marika Vapaavuori

Miten? - Voin jo alkuun todeta, että olen ihminen joka vihaa osallistettavuutta teatterissa. Koen sen hyvin usein vastenmielisenä ja päälleliimattuna yleisön pakottamisena. Halusin kuitenkin hypätä hetkeksi pois mukavuusalueeltani, ja katsastaa tämän Richard O'Brienin kulttiteokseksi muotoutuneen The Rocky Horror Show'n. Musikaalin hyvin kevyt juonenkuljetus lähtee Bradin (Stefan Karlsson) ja Janetin (Reeta Vestman) lässynlässynlää automatkasta, joka päätyy auton yhtäkkiseen hajoamiseen. Nuoripari päätyy pimeänä syysyönä lähellä sijaitsevalle kartanolle, jonka outo henkilökunta herättää heti epäilyksiä nuoressa parissa. Pari löytää lopulta itsensä keskeltä maailman skitsointa friikkisirkusta, josta ei niin vain päästäkään ulos.

Mikä onnistui? - Marika Vapaavuoren rento ohjaus on kautta linjan tasavahva, ja esitys kulkeekin sopivan kieli poskessa kokoajan. Yleisölle tehdään jo alusta alkaen selväksi, että nyt kannattaa unohtaa zholdakit ja Tsehovien taiteelliset uudelleentulkinnat: nyt rynkytetään kunnon show! Show'n dynamo on itseoikeutetusti Lari Halmeen sensuellisti tulkitsema Tohtori Frank N Furter, jonka upeaakin upeamman sisääntulon voisi katsoa nauhalta replaynä ainakin sata kertaa kyllästymättä. "Mä olen transvestiitti" biisi jää myös iloisesti päähän soimaan, eikä siitä oikeastaan halua edes päästä eroon. Muista näyttelijöistä mieleen jäävät etenkin huumaavan tummaääninen Kirsi Tarvainen Magentana, pirteän hassutteleva Columbia, Riitta Salminen sekä fyysisellä näyttelijäntyöllään hämmentävä Riff-Raff eli Miska Kaukonen.
Tuomas Lampisen puvustus on todellinen seksivau alusta loppuun. Etenkin Lari Halmeen yllä nähtävät puvut ja peruukit olivat esityksen ehdottoman komeinta kärkeä.

Mikä taas ei? - Nipominäni haluaisi sanoa, että välillä tulkintaan on jäänyt turhaksikin ilmaa, joka ei tunnu vievän tarinaa eteenpäin... Mutta jätetään sanomatta. ;)

Mitä jäi käteen? - Äärettömän hyvä ja positiivinen fiilis! Aivot narikkaan meininki, mahtavaa!

Miete/ajatus/kysymys? - Voisin katsoa tämän toistamiseenkin!

Tähdet - Ennakkoluuloistani huolimatta show pystyi yllättämään minut, ja annankin esitykselle neljä tähteä mielettömästä meiningistä.

Esityksen omat sivut
Traileri (Huom! Tohtori Frank N Furterina tässä trailerissa Sami Saikkonen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti