perjantai 7. maaliskuuta 2014

Lahden Kaupunginteatteri: Kun tyttö on hyvä (17.1.2014)


Kuva: Lauri Rotko

Mikä? - Sirkku Peltolan, Heikki Salon ja Iiro Rantalan musiikkinäytelmä Kun tyttö on hyvä.

Kuka tai ketkä? - Lahden Kaupunginteatteri, Juhani-näyttämö. Ohjaus Sirkku Peltola

Miten? - Kolmikko Peltola, Salo ja Rantala kehittivät Tampereen Työväen Teatteriin vuonna 2007 uuden kotimaisen musikaalin Patukkaooppera. Nyt samainen kolmikko on tuonut Lahteen Patukan kevyemmän version, jonka nimikin on matkalla vaihtunut. Kun tyttö on hyvä kertoo myslipatukoita valmistavan tehtaan elämästä, ja sen työläisistä. Musikaalin keskiössä seurataan sympaattisen Ansa Vallitun elämää. Ansa on maailman kiltein ihminen, joka auttaa lähimmäistään niin siivouksessa kuin lastenhoidossakin. On mielenkiintoista huomata kuinka Kun tyttö on hyvä -musiikkinäytelmän Ansa on ihmistyyppinä hyvin samanlainen kuin Anna Krogeruksen Kuin ensimmäistä päivää -näytelmän Ritva. Ehkä he ovat sisaruksia.

Mikä onnistui? - Sirkku Peltolan käsikirjoitus sekä Heikki Salon ja Iiro Rantalan musiikki luovat äärimmäisen selkeän ja viihdyttävän kokonaisuuden. Kun tyttö on hyvä tuo ihmisen, etenkin Ansa Vallitun (Anna Pitkämäki) lähemmäksi kuin Patukkaooppera, joka oli teoksena suureellisempi ja lähtökohtaisesti viihteellisempi - ja se on juurikin Tytön vahvuus. Peltola on uskaltanut tarttua teokseen myöskin ohjaajana toistamiseen ja onkin onnistunut työssään erinomaisesti; musiikkinäytelmästä kehkeytyy yksi parhaimpia musiikkiteatteriesityksiä sitten Catsin (2007).
Musiikkinäytelmä on Erkki Rantoa näyttelevän Aimo Räsäsen juhlaa. Peltola on alunperin kirjoittanut roolin Räsäselle, ja se näkyy uskomattoman rennossa ja karismaattisessa näyttelijäntyössä. Räsänen näyttelee vapaasti, joka projisoituu myös talon omiin näyttelijöihin - näyttelijäntyö on kautta linjan varmaa ja monipuolista. Aivan mahtavaa!
Kari Junnikkalan lavastus poikkeaa lavastajan aikaisemmista töistä positiivisesti. Näyttämöllepano on konkreettinen ja selkeä. Toimii!

Mikä taas ei? - Ei moitittavaa. Erinomainen esitys!

Mitä jäi käteen? - Varsin miellyttävä katsomiskokemus. Todella positiivinen yllätys nähdä Lahdessa pitkästä aikaa laadukasta ja toimivaa musiikkiteatteria.

Miete/ajatus/kysymys? - Suomalaiset tekijät osoittavat jälleen kerran taitonsa musiikkiteatterin saralla.

Tähdet - Täydet viisi tähteä.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti