perjantai 7. maaliskuuta 2014

Tampereen Teatteri: Jatkuvaa kasvua (08.02.2014)Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Mikä? - Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän komedia Jatkuvaa kasvua.

Kuka tai ketkä? - Tampereen Teatteri. Ohjaus Mikko Kanninen.

Miten? - Jatkuvaa kasvua on Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän trilogian, jonka kaksi aikaisempaa osaa ovat Päällystakki ja Euroopan taivaan alla, päätösosa, jossa irvaillaan ja nauretaan rahan voimalle. Tarinan keskiöön Leskinen ja Keski-Vähälä ovat Päällystakin tapaan (en muista kuin Euroopan taivaan alla -näytelmässä oli, olen ehkä tekstin joskus lukenut) reppanan taviksen, Antero Alapylpyrän, jota Tampereen Teatterissa näyttelee Tom Lindholm. Lindholm näytteli oli keskeisessä roolissa myös Tampereen Teatterin Päällystakissa, jonka näin muutama vuosi sitten.
Näen Jatkuvaa kasvua -näytelmän hyvinkin fragmentaarisena, vaikka näytelmässä löyhä juoni onkin. Alapylpyrän elämän käänteet etenevät hirvittävällä vauhdilla mielettömiin sfääreihin, josta jokainen tavis voi vain kuvitella. Mutta minkäs teet, rahanhimoissas, ihminen: se on ota tai jätä!

Mikä onnistui? - Esityksen yksittäisiä onnistumisen hetkiä tarjosi toisella puoliajalla Mari Turusen Jeesus, joka tarjosi ainakin minulle illan ainoat naurut. Turunen näyttelee Jeesuksensa rempseästi, mutta samalla rennosti.

Mikä taas ei? - Nyt täytyy sanoa, että Tampereen Teatteri vetää todelliset pohjat. Saanko esitellä, hyvä yleisö: ikäväkseni joudun tunnustamaan, että tässä on epätasaisin ja surkein esitys, jonka olen Tampereen Teatterissa nähnyt - ja se jos mikä harmittaa! Päällystakki parisen vuotta sitten oli äärimmäisen taitavasti ja kieli poskessa toteutettu, mutta tämä esitys jää vain harmittamaan. Näyttelijäntyö on hutaistua, aivan kuin tekijöille olisi tullut kiire. Ja onko tämä esitys todellakin komedia? Ei nimittäin naurata. Pistää vain tylsistyttämään. Harmi. :(

Mitä jäi käteen? - Ei mitään. Ei mitään!

Miete/ajatus/kysymys? - Kotimaisissa teksteissä on myös heikkoutensa.

Tähdet - Yksi tähti. Ei enää tämmöisiä, kiitos.

Esityksen omat sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti