tiistai 7. lokakuuta 2014

Mieleenpainuvimmat esitykset.

Paljon melua teatterista ja Teatterikärpäsen puraisuja 2 ovatkin jo listanneet omat mieleenpainuvimmat esityksensä vuosien varrelta. Nyt on minun vuoroni jollakin tavalla listata minulle kaikista tärkeimmät esitykset viime vuosilta. Tehtävä on äärimmäisen vaikea, mutta yritetään. :)

Selasin listausta lähemmäs 500 esityksestä, jotka olen elämäni aikana nähnyt. Pystyin nostamaan sieltä 20 mieleenpainuvinta.


DRAAMA

Tanssiteatteri Minimi: Sulaketta lainaamassa (2009)
Ohjaus: Mikko Roiha
Roihan ensimmäinen tanssiteatteriohjaus jäi kytemään mieleeni. Finnhitsit ja vähäpuheisuus iskivät minuun jo lukioikäisenä.

Tampereen Työväen Teatteri: Niin helppoa on rakkaus (2009)
Ohjaus: Pasi Lampela
Lampelan tavattoman intiimi ja realistinen ohjaus suorastaan pelotti. Näyttelijät Jaana Oravisto, Pentti Helin, Heidi Kiviharju ja Samuli Muje tekivät uskomattoman hienoa työtä. 

Teatteri Siperia: Pää edellä (2010)
Ohjaus: Anna-Elina Lyytikäinen
Siperian ammattinäyttelijät ja yli 60 nuorta esiintyivät vanhassa uimahallissa - jo omituinen paikka ihastutti minua valtavasti. Nuorten voimakas energia ja into tehdä teatteria oli kadehdittavaa.

Tampereen Työväen Teatteri: Fanny ja Alexander (2010)
Ohjaus: Tiina Puumalainen
Yksi koskettavimmista esityksistä, joita olen nähnyt. Muistan kuinka vollotin jo ensimmäisten kohtausten aikana ihan solkenaan. Tajuttoman kaunis, pyörivä Hannu Lindholmin lavastus on yksi hienoimmista koskaan näkemistäni lavastuksista.

Tampereen Työväen Teatteri: Elokuu (2010)
Ohjaus: Milko Lehto
Puhdas, rosoinen ja intiimi draama. Tracy Lettsin teksti on täyttä rautaa, jota Milko Lehdon ohjaus käsitteli tarkkaavaisesti. Tuire Salenius teki elämänsä roolin pillerinhuuruisena äitinä.

Tutkivan teatterityön keskus: Hilda (2011)
Ohjaus: Cilla Back
Backin aivan tajuttoman hieno ohjaus, skenografia... Koko paketti! Minna Haapkylä teki järkyttävän hienon pääroolin, joka porautui suoraan katsojan tajuntaan. Huh. Onneksi muistin nähneeni tämän esityksen - se oli nimittäin kova!

Teatteri Nirvana: Paratiisi (2011)
Ohjaus: Sini Pesonen
Sukupolvikuvaus, jonka energisyys ja räkäisyys vaikutti minuun. Pidän myös Pesosen tavasta tutkailla maailmaa; hän kuvaa asiat selkeinä ja tärkeinä.

Teater N099: The Rise and Fall of Estonia (2012)
Ohjaus: Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper
Teatterikesässä vieraillut virolaistuotanto on edelleen yksi uniikeimmista esityksistä, joita olen nähnyt. Käytännössä katsoen live-elokuva, joka kuvattiin niin Tampere-talon isossa salissa, talon porraskäytävissä kuin parkkipaikallakin. Tajuttoman upea esitys, joka saa aikaan vieläkin kylmät väreet.

KokoTeatteri: Helvetin perhe (2013)
Ohjaus: Liisa Mustonen
Törkeän upeaa näyttelijäntyötä ja törkeän hieno Mustosen käsikirjoitus ja ohjaus. Mustonen liittyi mun lempiohjaajiin tällä ja edellisellä työllään Niskavuoren Heta (2012, Rapion myllyteatteri).

Espoon Kaupunginteatteri: Esitystalous 2 (2013)
Ohjaus: Juha Jokela
Jokelan poskettoman hauska aikalaiskomedia nauratti syvästi myös ei-espoolaista! Huippucast, jonka jokainen jäsen yllätti laulajana (eritoten Ria Kataja), teki elinvoimaista ja erinomaista näyttelijäntyötä. Jokelan saa tämän esityksen jälkeen nimittää neroksi!

Q-teatteri: Kaspar Hauser (2014)
Ohjaus: Akse Pettersson
Kun joku vaan osuu ja uppoaa, niin ai jumalauta. Löysin itseni ja lähipiirini näyttämöltä niin monta kertaa. Aivan käsittämätön jäätävä teos.

Tampereen Työväen Teatteri: Yöllisen koiran merkillinen tapaus (2014)
Ohjaus: Otso Kautto
Viiltävän tarkka ja koskettava. Kauton vahva ohjaus on parasta mitä olen nähnyt Suomessa pitkiin aikoihin. En ole ollut mistään esityksestä näin vaikuttunut pitkiin aikoihin.


MUSIIKKITEATTERI

Helsingin Kaupunginteatteri: Kaunotar ja hirviö (2007)
Ohjaus: Hans Berndtsson
Kaunotar ja hirviö oli visuaalisesti komeinta teatteria mitä olin tuohon ikään (16 v.) nähnyt. Olin hyvin vaikuttunut eritoten Kari Arffmanin jumalattoman hienosta roolityöstä Hirviönä.

Lahden Kaupunginteatteri: Cats (2007-2008)
Ohjaus: Tiina Brännare ja Reija Wäre
Minulle henkilökohtaisesti tärkein musikaali koskaan. Kävin katsomassa tämän Lahdessa 15 kertaa, ja olin joka kerta aivan täysin myyty. Esityksen visuaalisuus, musiikki ja koreografia olivat aivan päätä huimaavaa. Ihan tajutonta.

Tampereen Työväen Teatteri: Patukkaooppera (2008)
Ohjaus: Sirkku Peltola
Sirkku Peltolan, Heikki Salon ja Iiro Rantalan musikaali puhutti ajankohtaisuudellaan ja lämpimällä ihmiskuvauksellaan. Ihastuin teoksessa erityisesti sen hersyvään musiikkiin, jota kuuntelin kaiken aikaa - osaan edelleen lähes kaikki biisit ulkoa!

Kuopion Kaupunginteatteri: Chicago (2008)
Ohjaus: Olli-Matti Oinonen
Törkeän upea ja varma työ maakuntateatterilta, joka luotti pelkästään omiin näyttelijöihinsä. Äärimmäisen toimiva teos, jossa jokainen osa-alue loksahti vain paikoilleen. 

Tampereen Teatteri: Les Misérables (2013)
Ohjaus: Georg Malvius
Parhain koskaan Suomessa näkemäni musikaali. Lauluvoimallisesti näin tasokasta musiikkiteatteriteosta ei ole Suomessa varmastikaan koskaan nähty. Jonas Saaren roolityö Javertina oli aivan älytön.


LASTENNÄYTELMÄ

Tampereen Työväen Teatteri: Heinähattu, Vilttitossu ja Pamela-täti (2010)
Ohjaus: Katja Krohn
Ihastuttava lastenmusikaali, jonka vauhtiin ja positiivisuuteen oli helppo ihastua. Elisa Salon ja Mervi Takatalon nimiroolityöt olivat todellista herkkua, samoin Iiro Rantalan musiikki.

Lahden Kaupunginteatteri: Kaislikossa suhisee (2010)
Ohjaus: Olka Horila
Kati Kaartisen tuore sovitus klassikkosadusta kolahti. Olka Horilan hauska ja toiminnallinen ohjaus sekä Annukka Pykäläisen ihanan herkullinen skenografia olivat 2010-luvulla parasta, mitä suomalaisella lastenteatterikentällä tapahtui.

Svenska Teatern: Vit (2013)
Ohjaus: Marcus Groth
Hyväntuulinen esitys, jonka jälkeen hymyilin varmaan monta päivää. Selkeä ja arkipäivän rutiineilla leikittelevä esitys viihdytti ja imaisi todellakin mukaansa. Ja kun esitys ei vaadi käytännössä minkään kielen täydellistä osaamista, niin mikäs siinä on katsellessa! TTT:n uusi Studio sopi tämänkaltaiselle esitykselle erinomaisesti.

2 kommenttia:

  1. Minua niin harmittaa tuon Kuopion Chicagon missaaminen! Yritän itsekin listailla näitä, mutta kymmenen jälkeen alkaa tulla valinnanvaikeuksia.

    VastaaPoista
  2. Mainio listaus! Ja aikamoinen valikoima ollut varmasti mistä valita, 500, itse en pääse aivan tuollaisiin määriin.

    Listallasi on muutama näkemäni (Esitystalous 2, Helvetin perhe, Kaspar Hauser) joista olen myös pitänyt mutta jotka eivät omalle listalleni kivunneet. Ja sitten siellä on esityksiä, jotka olisin halunnut nähdä kuten Kaunotar ja Hirviö, Cats, Chicago... Vaikuttaa myös vähän siltä, että pitäisi alkaa harkita teatterimatkailua Tampereelle jos siellä tehdään niin paljon kaikkea hienoa!

    VastaaPoista